Sten Lindberg
1932 - 2021


 

Till minne av Sten Lindberg

 

Sten föddes 1932 i en fattig familj i Trelleborg. Mamman var sjuklig och pappan var alkoholist och ofta mycket våldsam. När Sten var 13 år dog hans mamma i cancer. Familjen splittrades men Sten tvingades bo kvar hos sin våldsamme och supande far. Till slut rymde Sten till barnhemmet där hans syskon bodde. Han fick då stanna där, trots att han var överårig.

Sten hade ett synfel som inte åtgärdades förrän han började skolan och fick glasögon. Han har berättat hur han ofta hade blåmärken på kroppen då han törnade emot div. föremål.

Som 11-åring fick han av sociala skäl börja i ABF:s gossmusikkår i Trelleborg.

1946 sökte Sten, med hjälp av en äldre bror, till militärmusikkåren T4 i Hässleholm. Han fick börja, men utan riktig anställning då han ansågs för mager. Han var 14 år och vägde 37 kilo. Undernärd helt enkelt! Sten har sparat läkarintyget. Musikdirektören på T4 ville dock anställa honom och satte honom på gödkur. Förutom de ordinarie måltiderna fick han mjölk och bullar som mellanmål under dagen. Tyvärr förekom det en del pennalism på musikkårerna vid den här tiden. Så även på T4. På grund av den började Sten efter några år att vantrivas där. 1948 fick han tips om en ledig volontärtjänst vid I 18 i Visby. Han sökte och fick tjänsten. T4 ville inte släppa honom, så Sten mer eller mindre rymde till Gotland. På I 18 förekom ingen mobbing, och Sten kände att han äntligen hittat en plats där han skulle kunna få leva ett bra liv.


Vid omorganisationen till regionmusik, profilerade sig Visby reg.mu. som storband. Sten medverkade i storbandet en period, men kände snart att han ville arbeta med något annat. Efter 30 år som mil. musiker blev Sten musiklärare i Gotlands kommun, och gjorde en stor insats där.

I slutet på 1990-talet blev Stens fru svårt sjuk i cancer. Hon avled 2013. Då hade Sten hela tiden vårdat henne i hemmet trots det mycket tunga ansvaret.


Det är ett privilegium att ha fått lära känna Sten Lindberg! En stark personlighet med mycket ”jävlar-anamma”! Många unga i dag med dåligt utgångsläge kan inspireras av honom.


Lars-Erik Gottlander


PS/ Kuriosa: Sten blev på 1960-talet svensk mästare i pistolskjutning.     

 

 

[ Tillbaka ]


Sveriges Militärmusikers Förening

PG: 401 20 98 - 2