Sven Westerberg
1944 - 2022


 

Vi kom till Örebro den 1:a juli 1963 för två månaders militärutbildning. Vi fann varandra med en gång. Efter några dagar frågade han mig om vi skulle spela duetter. Tja, jag har bara Arbans trumpetskola. Bra - den tar vi, sa han. Men vi transponerade ner duetterna en kvart, så att det inte blev för lätt. Han var en driven musiker redan då. Vi umgicks mycket på 60-talet. Bl.a. besökte jag hans föräldrahem. Han sökte ofta upp mig när vi hade jobb i Sthlm. Vi hade inte så mycket kontakt sedan jag slutat jobba. Dock träffades vi i Örebro 2013, 50 år efter vi påbörjade den musikaliska banan tillsammans. Då berättade han bl.a. om utlandsresor med saxofonkvartetten.

Kurt Laru

-----------------------

Det är med stor sorg som vi i Stockholms Saxofonkvartett tagit emot beskedet att ensemblens grundare Sven Westerberg gått bort. Han startade kvartetten redan 1969 och med en järnvilja arbetade han målmedvetet för att etablera saxofonen på den klassiska musikscenen. Sven gjorde extraordinära insatser för svenskt musikliv. Han var med och beställde och uruppförde närmare 700 verk för ensemblen. Musik som spreds och framfördes på turnéer i ett 40-tal länder. Hans gedigna kunskaper i notation, arrangering och instrumentation delade han generöst med sig av, inte minst i samarbetet med unga tonsättare. Hans ständigt positiva attityd och vilja att alltid prestera på högsta konstnärliga nivå är något vi har tagit med oss när vi i Stockholms Saxofonkvartett fortsatt det arbete som Sven lade grunden för. Tack bäste Sven för din vänskap och för det konstnärliga arv du lämnar efter dig som vi nu har förmånen att få förvalta. Vi minns dig med tacksamhet och glädje.

Sven Westerberg framför Karin Rehnqvists ”Rädda mig yr dyn” på en glaciär i Mongoliet vid en av hans många turnéer. Isen och bergsväggarna skapade en fantastisk konsertsal. En magisk upplevelse.

Jörgen Pettersson

 

[ Tillbaka ]


Sveriges Militärmusikers Förening

PG: 401 20 98 - 2